Het duurt niet lang meer of één op de drie werknemers is een flexwerker. Deze ouders hebben behoefte aan vergevorderde flexibele kinderopvangop steeds weer andere dagen en uren en soms een maand niet en dan weer wel. Uitzendbureau Randstad is een samenwerking begonnen met de Groningse kinderopvangorganisatie SKSG om deze flexmedewerkers maatwerkopvang te bieden.

001_RBIAdam-image-1528484

Het gaat in eerste instantie om een proef die loopt tot december 2014. Als de maatwerkopvang in Groningen bevalt, wil Randstad met meer kinderopvangorganisaties in zee gaan om het project landelijk uit te rollen. Volgens de directeur arbeidsmarkt van randstad Marjolein ten Hoonte, hebben diverse landelijke spelers al interesse getoond.

Randstad merkt dat flexwerkers moeite hebben om goede kinderopvang te vinden. ‘Maar dat zou toch voor iedereen beschikbaar moeten zijn, ongeacht het type arbeid, vindt Ten Hoonte. Flexwerkers lopen bijvoorbeeld aan tegen de opzegtermijn terwijl ze misschien maar voor één maand opvang willen afnemen of ze lopen vast in de administratie voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag. SKSG maakt de maatwerkopvang mogelijk voor flexwerkers. Dat houdt in dat ouders opvang kunnen afnemen voor de periode dat het hen uitkomt.

Zorgen over flexwerkers

Momenteel is 25 procent van de werknemers flexibel, maar de verwachting is dat dit in de toekomst alleen nog maar meer wordt. Deze flexwerkers werken vaak met een tijdelijk dienstverband, zoals uitzendkrachten of payrollers en lopen tegen allerlei belemmeringen aan. Minister Asscher sprak onlangs zijn zorgen uit over de positie van het toenemend aantal flexwerkers. Zij hebben minder goed toegang tot pensioenopbouw, hypotheekleningen en kinderopvang.

Tweedeling

Ook Ten Hoonte waarschuwt in de Telegraaf voor een tweedeling op de arbeidsmarkt tussen werknemers met een vast dienstverband die wel eenvoudig toegang hebben tot kinderopvang en flexwerkers die dit niet hebben. Zij vindt dit een ‘onwenselijke situatie’. Zij pleit voor het aanpassen van het sociale stelsel.

bron: www. kindertotaal.nl